Horizonten

Wat zijn Horizonten.

Een horizont is in de stratigrafie een kenmerkende scheiding in de opeenvolging van gesteentelagen. Een horizont kan ofwel een duidelijke verandering in de lithologie zijn tussen opeenvolgende sedimentaire of vulkanische lagen, of het kan een duidelijk onderscheidbare dunne laag of bed zijn met een karakteristieke lithologie of fossiele inhoud.[1] Aslagen van vulkaanuitbarstingen zijn vaak kenmerkende horizonten, maar ook stormen, overstromingen, meteorietinslagen en tsunami’s kunnen kenmerkende lagen of erosievlakken (hiaten) in een opeenvolging van gesteentelagen achterlaten. Een horizont kan ook door een gebeurtenis van langere duur vormen, zoals de transgressie van een binnenzee of een klimaatsverandering, zoals het verschil tussen een glaciaal en een interglaciaal.

Bij de interpretatie van seismische reflectiegegevens zijn horizonten de reflectoren (of seismische gebeurtenissen) die in individuele profielen worden gekozen. Deze reflectoren vertegenwoordigen een verandering in materiaal-eigenschappen tussen twee gesteentelagen, in het bijzonder de seismische snelheid en dichtheid.[2] Ze kunnen veranderingen in de dichtheid van het materiaal en de samenstelling ervan en de druk waaronder het werd geproduceerd vertegenwoordigen. Zo veranderen niet alleen de eigenschappen, maar ook de vormingscondities en andere verschillen in het gesteente. Horizonten kunnen soms zeer prominent zijn, zoals zichtbare veranderingen in rotswanden, tot uiterst subtiele chemische verschillen.

Info Wikipedia

Horizonten in de Valkenburgergroeve.

Horizont van Valkenburg

De Horizont van Valkenburg ligt in de Nekum member deze bestaat voornamelijk uit kokerwormen, oesters, belemnieten, haaientanden en de schelp pecten. Doordat de haaientanden sterk afgerold zijn laat zien dat er het een rumoerige zee is geweest.

Horizont van Laumont

De horizont van Laumont komt voor op de grens van de Nekum member en Emael Member. De member bestaat uit 2 verschillende kokerwormen die hier perfect voorkomen, oesters, verschillende soorten gastropoda, bivalvia, maar deze horizont staat bekend om de vele ammonieten die erin voorkomen met name de Baculites soort. In de Enci groeve en in het Rooth komen er ook veel haaientanden voor. Maar in de Valkenburgergroeve zijn er helaas nog maar enkele gevonden.

Horizont van Caster

De Horizont van Caster is hier ook aanwezig. Deze kom je tegen als je de Grote Pijp op gaat en bij de instortingen. Het komt een flink stuk hoger voor dan het grootste gedeelte van de groeve namelijk op de grens van de Nekum naar de Meerssen member. Helaas heb ik deze nog niet kunnen onderzoeken.

Horizont van Romontbos

Nog een ander Horizont die waarschijnlijk moeilijker te onderzoeken is de Horizont van Romontbos. Deze komt voor in het laagste gebied van de Valkenburgergroeve namelijk in een de onderste afbouwfase van het “Romeins Gedeelte”. En is de scheidingslaag tussen de Emael member en de Schiepersberg Member. De vloer waar wij op lopen in dit gebied is niet de originele vloer, deze ligt namelijk 1.5 meter lager en lopen we op de mergelafval van de blokblekers. Zolang er niet gegraven gaat worden in dit gebied kunnen we er moeilijk bij komen.

Plaats een reactie